Vi har her samlet 3 ting vi ofte hører folk sige når de har fået et 2% lån.
Der er tale om, på overfladen fornuftige betragtninger, som ved første øjekast kan virke helt korrekte. De indeholder dog et element af vanetænkning som potentielt kan koste dig rigtig mange penge.
1: “Renten bliver nok ikke meget lavere end 2%”
Selvom renten i dag er meget lav ved man aldrig hvad der kan ske i fremtiden. Renten kan falde yderligere og et fald på blot 0,5 procentpoint vil kunne give dig mulighed for at betale 25% mindre i rente.
På et afdragsfrit lån på 2.000.000 svarer det i lånets løbetid til 247.626 kr.
Dermed ikke sagt at det nødvendigvis kan betale sig for dig at skifte dit lån ud hvis renten falder. Det kommer an på en række faktorer som fx hvor mange differencerenter der er, hvilken tidshorisont du har, hvilken kurs du kan hjemtage til osv.
Du kan faktisk allerede nu få 1% lån
Et 20 årigt lån har i øvrigt pt. en rente på 1,5% og et 15 årigt har en rente på 1%. Det kan derfor sagtens blive endnu billigere. Ja, det er måske ikke relevant for dig lige nu, men hvis du har et 30 årigt lån vil det om 7 år jo kun være et 23 årigt lån, og så er vi jo ikke langt fra et 20 årigt lån.
Hvis din bolig stiger i værdi, kan det også ske at du kan få en lavere bidragssats. Dette kan også være med til at give dig en lavere pris i fremtiden.
Der er med andre ord masser af muligheder for at spare penge på både rente og bidrag selvom du har et 2% fastforrentet lån.
2: “Renten skal jo ændre sig med 2% point før man bør omlægge”
En gammel tommelfingerregel siger at der skal være mindst 2% point når man skal omlægge eftersom der er jo mange omkostninger forbundet med det.
Dog er den eneste tommelfingerregel efterhånden at der ikke findes tommelfingerregler.
Man skal regne på det før man udtaler sig. Tommelfingerreglen var relevant i 2008 hvor renten på et 30 årigt fastforrentet lån var tæt på 8%. For ja der svarede en omlægning ned til 6%, altså en forskel på to procentpoint, til en relativ procentændring på 20%.
Det takker du gerne ja til. Men du takker ikke ja til 25% som du får fra 2% til 1,5%?
Vi siger ikke at der så er en tommelfingerregel om at nu er 0,5% point nok. Vi mener at det er smartest at regne på det. Det er dét vi kalder løbende låneovervågning.
3: “Renten kommer bare til at stige, så jeg sover trygt om natten”
Du kan også roligt sove trygt om natten, men hvis du tror renten skal til at sige er det NETOP grund til at du skal holde øje med renteudviklingen!
Både hvis du vil blive boende eller overvejer at sælge.
Bliver boende
Hvis du bliver boende kan du vælge at aktivt gældspleje din gæld, og opnå en skattefri gevinst ved at konvertere op og ned i rente.
Overvejer at sælge
Hvis du overvejer at sælge er det om muligt endnu mere vigtigt at du holder øje med markedets renteudviklingen.
Hvis du eksempelvis har en salgshorisont på syv år og renten sjette år hedder 4%, og du så venter et år mere og renten nu er faldet ned til 2% igen, så er du gået glip af at skære cirka 14% af din restgæld før dit boligsalg.
Så i tilfældet af at du i 7 år havde et lån med en restgæld på 2.000.000 kr., så kunne restgælden ved hjælp af en opkonverting i sjette år have heddet 1.720.000 kr. i stedet for.
280.000 kr. skattefrie kroner smidt ud af vinduet fordi du ikke har overvåget dit 2% obligationslån.
Hvordan kan jeg holde øje med det?
Du kan vælge at selv holde øje med rente og kurs, da din bankrådgiver desværre ikke har tid til at gøre det for dig, eller du kan overveje at tilmelde dig til vores Overvågning PLUS.
Ved hjælp af denne får du besked på dagen når det kan svare sig for dig at omlægge. Vi kan i øvrigt i nogle situationer lave alt papirarbejdet for dig.
Læs mere om Overvågning PLUS her, eller udfyld ansøgningen her.
Hvis du stadig er i tvivl og har spørgsmål til hvilken overvågning der er ideel for dig, så er du mere end velkommen til at ringe ind på 71 995 996 eller sende os en mail på info@realk.dk.
2 Kommentarer. Skriv kommentar
Jeg skal lave nyt lån på 1300000kr tænker fastforrentet 30år. Eller f1 og konvertere til fastforrentet lån hvis renter begynder at stige. Hvad er bedst?
Du kan sagtens vælge et F1 som du så opsiger når renterne begynder at stige. Men hvorfor så ikke vælge fx et F5 lån?