Optionselementet i fastforrentede lån
Indledningsvis kan et fastforrentet lån godt beskrives som det mest simple lån på markedet. Man får en fast rente, som man betaler resten af lånets løbetid f.eks. de næste 30 år.
Dog har man også en anden meget vigtig fordel – Nemlig retten til at købe obligationerne tilbage til kurs 100.
Man har altid ret til at tilbagekøbe sine obligationer til kurs 100. Det betyder, at ens restgæld aldrig kan stige til mere end forskellen mellem den kurs man først udstedte til og kurs 100 (også kaldet pari).
Eksempel
Lån på 900.000 optage til kurs 90. kan tilbagekøbs til kurs 100, dvs. 1.000.000 –restgælden kan aldrig stige til mere end dette. Selv hvis renten falder så meget, at lånet nu handler i kurs 102, eller 110, kan du stadig ”købe det tilbage” til kurs 100.
Dette virker naturligvis som en relativt simpel ret, man som låntager har. I virkeligheden er det dog relativt kompliceret. Specielt obligationsanalytikere vil nikke genkende til dette.
Årsagen til at lånet er relativt kompliceret, er den indbyggede option der er i lånet. En option er en ret, men ikke en pligt til en bestemt handling. Du har som låntager ret, men ikke pligt til at købe lånet tilbage til kurs 100.
Optionen er i princippet relativt ligetil. Man kan som udsteder af obligationen (altså låntager), indfri obligationen til kurs 100. Det betyder i praksis, at hvis renten falder så meget, så den obligation, der har en fast rente, kommer til at handle til en pris på mere end 100. Hvis der findes 2% obligationer, der handles til omkring kurs 100, betyder det at renten for denne løbetid er 2%.
Der kan dog stadig findes obligationer med en kupon på 3%. Når man som obligationsinvestor kan vælge at købe en obligation til kurs 100, der giver 2%, er man naturligvis villig til at betale mere end 100 for en, der giver 3%.
Problemet er dog at låntager formentlig indløser obligationen til kurs 100, og dermed påføre obligationskøberen et tab. Hans obligationer bliver nu ”udtrukket” til kurs 100, hvilket ikke er rart, når han jo kunne havde solgt dem på markedet for f.eks. kurs 105. Obligationsinvestoren vil derfor være lidt mere forsigtig med at handle obligationen alt for langt over kurs 100, grundet dette forhold.
Denne ulempe eller risiko skal obligationsinvestoren naturligvis have sin betaling for. Obligationsejeren kan jo ikke se frem til samme fine stigning i sin obligationsværdi, som hvis han havde investeret i andre typer af obligationer, hvor låntager ikke har denne ret. Dette kunne f.eks. være et en statsobligation.
Prisen for at have denne ret
Nu er det blevet klart, at man som låntager har en stor fordel af denne rettighed, der er indbygget i obligationen, samt at investorens har en lige så stor ulempe heraf. Dette skal man naturligvis betale for. Her vil man normalt ty til ”almindelig” optionsteori, for at finde den pris man som obligationsinvestor vil kræve for at låntager har denne ret.
Dog kan man ikke blot benytte almindelig optionsteori til at beregne en fair pris for denne option. Årsagen hertil at konverteringsadfærden er besværlig at regne ud.
Ved en ”almindelig” option, regner man med at optionskøberen (igen, lånetagereren) reagere rationelt. Det gør de mange låntagere dog også (men ikke alle), og selvom de reagere rationelt, er det stadig svært at gætte hvad de konkret gør (om de kalder optionen, altså indfrier til kurs 100 eller ej).
Årsagen hertil er bl.a., at hvis man som låntager kun har et mindre lån, f.eks 300.000, kan det måske med diverse faste gebyrer ikke betale sig at kalde optionen.
Det er med andre ord rationelt for den enkelt låntager ikke at kalde sin optionsret, på trods af at det overordnet set ville give mening at gøre det.
Obligationsinvestorerne gør derfor meget ud af at studere historisk konverteringsadfærd, data for lånoptagelser osv. For at kunne ”gætte” denne konverteringsadfærd og dermed regne ud hvad prisen på optionen (og dermed den samlede pris på obligationen) bør være.