Høje kurser lige op til opsigelsesfristen
Kurserne går i disse dage kraftigt op, da der er frygt for at corona-virusen skal sprede sig ud for Kinas grænser, og derved vil påvirke den globale økonomi.
Som boligejer falder dette “heldigt” sammen med, at vi er meget tæt på en opsigelsestermin af de fastforrentede lån. Der er i øvrigt også en del flexlån der står for en rentetilpasning, som gør det relativt billigt at hoppe ud af disse lån.
Har du et fastforrentet lån, skal du dermed finde ud af om du vil opsige lånet nu (inden på fredag!) eller om du vil vente.
Dette blogindlæg vil forsøge at skabe lidt klarhed over hvad dette valg betyder, samt guide dig til hvad du bør gøre.
Først skal du selvfølgelig finde ud af om du med fordel kan omlægge dine lån. Hvis det ikke giver mening at omlægge lånet, så skal der selvfølgelig ikke opsiges noget.
Kan dit lån med fordel omlægges?
Dette finder du bedst ud af, ved at få tjekket din lån via www.laaneovervaagning.dk. Her vil den ‘være i det røde felt’, hvis du bør omlægge. Vær sikker på at dine låneoplysninger er opdaterede, og sørg fx for at din bidragssats er korrekt og din boligværdi er realistisk.
Hvorfor diskutere om man skal opsige eller ej?
Hvis man gerne vil omlægge sit lån, kan man med fordel opsige så tæt som muligt på 1 af de 4 opsigelsesfrister der er om året, hvoraf den ene er nu her d. 31. Januar. Dette betyder at kurssikringen bliver billigst muligt, eller at man får de laveste differencerenter.
Der skal dermed tages beslutning om hvorvidt lånene skal omlægges relativt hurtigt.
Det er dog ikke altid man er helt klar til at omlægge sit lån “direkte”. Med direkte mener vi at man omlægger lånet og indgår en kurssikringsaftale med det samme.
Det fx kan ske at man gerne vil ha’ en ny kreditforening, fordi vurderingen af ens bolig i den nuværende måske er for lav (en højere vurdering giver mulighed for en lavere bidragssats og/eller et større realkreditlån).
Diskussionen her, er med andre ord kun relevant, såfremt dette er tilfældet.
Er du allerede klar til at omlægge lånet, så er blot at komme i gang.
Det sker hvis du opsiger dit lån nu
Hvis du opsiger dit lån inden på fredag, så er det først opsagt pr. 1. april. Det er således blot inden denne dato, at du skal have et nyt lån parat. Medmindre du altså har vundet i Lotto og derfor ikke ønsker et nyt lån 🙂
Muligheder hvis du ikke opsiger dit lån nu
Opsiger du ikke dit lån nu men venter til næste uge, betyder det ikke at du aldrig kan opsige dit lån.
Det betyder blot at opsiger du dit lån, så er det først pr. 1. juli.
Det har dermed den virkning at opsigelsen bliver en del dyrere i kurssikring, og at du formentlig betaler en højere rente på dit nuværende lån i denne periode.
Du kan dermed stadig kurssikre det nye lån og udnytte de kurser vi har nu. Denne del koster blot noget mere (ca 6.000 mere per million du skylder væk). Hvis kurserne falder meget hurtigt tilbage, kan du i øvrigt også få svært ved at kurssikre på de nuværende niveauer.
Opsige eller vente?
Hvis du straks kan lave et nyt lån, så er der ingen problemer. Det er blot at opsige og lave det nye lån på samme tid.
Er det dermed ikke muligt, fx fordi du ønsker at skifte kreditforening, eller måske vil opnå en højere bolig vurdering, så kan du vælge at opsige lånet med det samme, men afvente at hjemtage det nye lån.
Gør du dette, bør du sikre dig følgende:
At du minimum har én bank der har sagt god for at du kan lave en provenue-neutral omlægning
At der ikke er efterstående pant, der ikke vil rykke
At omlægningen er “stærk” nok.
Du bør sikre dig at din bank gerne vil lave en provenue-neutral omlægning for dig. Det kan fx være et problem hvis der er efterstående pant (altså nogen du skylder penge, der har taget sikkerhed i din bolig). Dette kan skat fx finde på at gøre. Det kan gratis tjekkes her: tinglysning.dk.
Du bør også sikre dig at “der er nok penge” i omlægningen. Hvis omlægningen kun lige hænger sammen med disse nye kursniveauer, så er det måske dumt at opsige, da kurserne hurtigt kan falde tilbage.
Hvis du har et relativt lavtforrentet lån, fx et 1,5% lån, eller omlægningen kun hænger sammen fordi du kan indlemme et dyrere banklån, vil du være meget følsom overfor om banken nu vurderer boligen til det du håber eller tror.
Et mindre “setback” i kurserne, vil derfor kunne betyde at omlægningen pludselig ikke giver mening.