Opkonvertering
Omlægger du et fastforrentet lån til en højere rente, kaldes det en opkonvertering.
En låneomlægning som du kan spare rigtig mange penge på, er måske let nok at forstå, når renterne er faldet. Hvis du har et 5% lån, og renten falder til 3%, giver det intuitivt god mening, at du kan spare penge ved at lægge lånet om.
Men hvad med rentestigninger?
Når renten stiger, kan du købe dit lån tilbage til en billigere pris.
Du skylder dermed mindre væk, og kan således let spare flere hundredetusinde kroner. For at forstå hvorfor du kan spare endnu flere penge ved rentestigninger end ved rentefald, skal du forstå lidt om obligationer.
Det lyder besværligt, tungt og kedeligt, men det er faktisk super simpelt.
At dit lån er et obligationslån, betyder blot, at der er nogle investorer der har købt dit lån.
Prisen de har givet for lånet, er det man kalder kursen. Når du optager lånet, sælger du dermed lånet til en bestemt kurs, typisk så tæt på 100 som muligt.
Så langt, så godt.
Grunden til at investorerne giver kurs 100 for f.eks. dit 3% lån, er at renten i den periode lånet eller obligationen dækker, er 3%. Der findes samtidig andre obligationer, der dækker samme periode, f.eks. 2% og 5%. Dette betyder dog ikke, at dem der køber 2% er dumme og dem der køber 5% er geniale.
Nej, der er nemlig forskellige kurser på obligationerne.
Alle obligationerne bliver tilbagebetalt til kurs 100, men ejeren af obligationen køber dem ikke nødvendigvis til kurs 100. Det kan f.eks. se sådan her ud:
4% – kurs 110
3% kurs 100
2% kurs 90
Obligationsinvestoren betaler på den måde kun 90 kr., selvom han får 100 kr. igen, til gengæld får han kun 2% i rente. Dette er lige så godt, som at betale 100 kr. for at få 100 kr. igen til en rente på 3%.
Hvis renten stiger til 4%, vil der ske følgende med kurserne:
4% – kurs 100
3% kurs 90
2% kurs 80
Dem der køber obligationerne, tjener stadig det samme hvad enten der er tale om 2%, 3% eller 4%. Du kan som låntager nu købe dit lån tilbage til kurs 90. Er dit lån på 3.000.000, kan du købe det tilbage for 2.700.000 og dermed spare 300.000.
Der er en masse teknikaliteter i alt dette, og det kan ikke altid svare sig.
Det er her rådgivning omkring konsekvenserne kommer ind.
Nu ved du forhåbentlig lidt mere om, hvorfor det kan være smart at lave en såkaldt opkonvertering.