OPKONVERTERING

Skal man gå i 1,5% eller vente på 2%?

Det spørgsmål er der sikkert mange der stiller sig selv i disse dage.

Hvis du er i tvivl om hvad en opkonvertering er, samt hvorfor det er god ide, så vil det kort blive forklaret sidst i dette indlæg.

Skal vælge at gå i 1,5%, eller afvente 2%?
Først og fremmest ved vi jo ikke om 2% kommer i spil i denne omgang. At kurserne er faldet så kraftigt (og har sat 1,5% i spil), kan meget vel vise sig at være en midlertidig ting. Det der sker med COVID-19 er jo ikke ligefrem noget der giver øget inflationspres, men derimod afmattende økonomisk aktivitet.
Dette vil normalt medføre faldende renter. Renterne er dog steget, primært som følge af en ”brandudsalg” af obligationer. Dette kan hurtigt vende, men vi ved jo ikke om det sker, eller i givet fald hvornår. Hvis man afventer 2% lånet, kan man risikere at man ikke kommer med i denne omgang.

Ulempen ved at vælge 1,5% nu
Hvis man vælger 1,5% lånet nu, og fx skærer 150.000 af sin restgæld, og renterne efterfølgende fortsætter op så 2% lånet bliver attraktivt, vil den ekstra omkostning man har påtaget sig ved at lave 2 omlægninger være, at man har betalt omlægningsomkostninger 2 gange. Det er dog ikke lige så dyrt at lave en opkonvertering, som en nedkonvertering, da man slipper for differencerenter.

Det afgørende er derfor, at den besparelse (reduktion i sin gæld) man kan foretage, er tilstrækkelig stor ifht. disse omkostninger. Pt. Betyder det at der skal være et tilstrækkeligt stort kursspænd op til 1,5% lånet, samt at ens eget lån skal værre stort nok til at bære omkostningerne.

Låneovervågningen holder naturligvis øje med alle disse faktorer, og din bank eller rådgiver kan hjælpe dig med at vurdere hvad du bør gøre.

Der vil være følgende omkostninger på et lån på 1 mio.

 • Kursskæring og kurtage på indfrielse: ca. 4.000
 • Indfrielsesgebyr: 750
 • Stiftelsesgebyrer: 8.500
 • Kurtage og kursskæring på optagelse: 4.000
 • Tinglysningsgebyr: 1.730
 • Alt i alt små 20.000
Boliglån

Hvad er ideen med en opkonvertering?
En opkonvertering betyder, at man udskifter sit lavtforrentede lån med et højforrentet. Fx et 0,5% lån med et 1,5% lån.

Det betyder nemlig at man får en lavere restgæld, da man køber det ”gamle” 0,5% lån tilbage til en lav kurs og optager det nye til en høj kurs.

Et simplificeret eksempel er fx et 0,5% lån på 3.000.000 der kan indfries til kurs 90. Det betyder at man nu kun skylder 2.700.000 væk, hvis man optager det nye lån til kurs 100 (og vi glemmer omkostningerne). Man skylder nu 2,7 mio. væk, men skal så betale en højere rentesats (dog af et lavere beløb og med højere rentefradrag). På lidt længere sigt, vil man dog have betalt mere end de 300.000 i ekstra renter. Det er denne tidshorisont man bl.a. skal være opmærksom på. Man skal inden for denne tid, enten have solgt sin bolig, eller omlagt til et lavt forrentet lån igen.

LÅNEOVERVÅGNING
– Få besked når du betaler for meget for dine lån.

Du undgår at gå glip af store gevinster når renten bevæger sig op eller ned.
I gennemsnit sparede vores PLUS kunder 194.518 på deres lån i 2021 og 5.034 i bidrag om året.

2 Kommentarer. Skriv kommentar

 • Henning Pedersen
  27. september 2021 12:52

  Jeg har en moral og den siger at såfremt jeres anbefaling er billigere end realkreditdanmark via danske bank ja så har vi et samarbejde, men det skal være billigere.

  Venligst
  Henning Pedersen
  Allékredsen 7,4-2
  3400 Hillerød
  Mobil 2892 3500

 • Hej Henning. Beklager sent svar.
  Det kommer jo helt an på din situation, men det er det låneovervågningen vil give dig besked om. Kan se du ER tilmeldt vores overvågning PLUS, og her kan du selv gå ind og regne på de forskellige kreditforeninger og hermed se hvilken forskel der er. 🙂 Ellers hjælper vi selvfølgelig også gerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.

Menu