Har fået fantastisk hjælp af Martin fra Realkreditkonsulenterne.

Martin Thorborg
Serieiværksætter og stifter af bl.a. jubii.dk, Dinero og Ageras
Op til 75 % af sommerhusets værdi kan belånes som realkreditlån. De fleste kreditforeninger har dog en særlig måde at beregne deres løbende gebyr (bidragssats), når det drejer sig om finansiering af sommerhuse. Det betyder, at der er stor forskel på det, du skal betale hos de forskellige kreditforeninger.
Derudover skal du finde finansiering til de sidste 25 %. Det kan enten være egen udbetaling eller f.eks. lån i en anden bolig.
Hvis du har en anden bolig, f.eks. et helårshus eller en lejlighed, skal du i første omgang undersøge, om det vil være billigst at låne pengene i den bolig fremfor et realkreditlån i sommerhuset.
Endelig kan du også belåne de sidste 25% som almindeligt boliglån. Det er dog en relativt dyr måde at finansiere dit køb på, hvis du sammenligner med realkreditlån.
Du har måske allerede fundet det sommerhus, du gerne vil købe, og nu vil du gerne have det billigst mulige lån.
Hvis du samtidig har en helårsbolig, skal du også tage stilling til, om du ønsker at belåne den for at finansiere sommerhuset.
Valget er ikke nemt at træffe, da der er en række faktorer, der afgør, hvad der bedst kan betale sig. Her er nogle punkter, du bør kende, før du beslutter dig:
Der er flere punkter end ovenstående, men kan du besvare de fire spørgsmål, er du godt på vej til at træffe en fornuftig beslutning, der kan give dig store besparelser på dit lån.
Har du fundet ud af, at det bedste og billigste er at finansiere lånet med sikkerhed i sommerhuset, kommer den næste udfordring:
Der er stor forskel på priserne på sommerhuslån. Det er særligt den løbende betaling til kreditforeningen (bidragssatsen), der varierer.
For eksempel betaler du p.t. over 8.000 kroner mere om året for det samme lån hos den dyreste kreditforening sammenlignet med den billigste (beregningen er udført på et fastforrentet lån på 2 millioner kroner med afdragsfrihed).
kan hjælpe med at få en aftale i stand hos den billigste kreditforening, så du kan nøjes med at betale 12.000 kroner i bidrag i stedet for 20.000 kroner.
Den løbende betaling til kreditforeningen (bidragssatsen) beregnes for almindelige boliger normalt som et vægtet gennemsnit, ud fra hvor stort et lån du har i boligen i forhold til værdien af den.
Alle kreditforeninger arbejder p.t. med nedenstående opdelinger. Der er knyttet en særlig pris til hver sats, hvorefter der beregnes et vægtet gennemsnit, som er det, du skal betale.
0-40 %
40-60 %
60-80 %
Helt sådan fungerer det dog ikke altid i forbindelse med sommerhuse. Enkelte kreditforeninger benytter ovenstående metode, mens andre har særlige regler.
Det betyder, at det kan variere voldsomt, hvor stor den løbende betaling til kreditforeningen vil være.